DOLAR 39,2904 0.01%
EURO 44,9347 -0.05%
ALTIN 4.243,610,17
BITCOIN %
İstanbul
25°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tekirdağ Bulaması Coğrafi İşaretle Tescillendi
25 okunma

Tekirdağ Bulaması Coğrafi İşaretle Tescillendi

ABONE OL
16 Kasım 2024 00:07
Tekirdağ Bulaması Coğrafi İşaretle Tescillendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trakya’nın vazgeçilmez tatları arasında yer alan “Tekirdağ bulaması” coğrafi işaretle tescillendi.

Türk Patent ve Marka Kurumuna, Trakya Kalkınma Ajansı ve Süleymanpaşa Belediyesi tarafından coğrafi işaret başvurusu yapılan Tekirdağ bulaması tescil almaya hak kazandı.

Tekirdağ köftesi, pabuç köftesi, salamura yaprağı, peynir helvası, Hayrabolu tatlısı, Velimeşe bozası, Karacakılavuz dokumaları, Malkara eski kaşarı, Tekirdağ soğanı, Seymen kavunu, Çorlu kuzu ciğer sarma ve Küçükyoncalı keşkeğinden sonra Tekirdağ bulamasıyla kentte tescilli ürün sayısı 13’e çıktı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, AA muhabirine, bulamanın Trakya’da kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer aldığını söyledi.

Tekirdağ’ın “lezzetleriyle ünlü bir şehir” olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini aktaran Hacıoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“İlimizde 2019 yılında sadece bir üründe coğrafi işaret vardı. Bulamanın da coğrafi işaret almasıyla coğrafi tescilli ürünlerimiz 13’e çıktı. Edirne ve Kırklareli ile birlikte tescilli ürün sayımız toplam 33 oldu. İlimizde bağcılık araştırma enstitüsü var ve önemli çalışmalar yapıyorlar, burada üzüm konusunda önemli işler yapılıyor. İlimizin de önemli bir ürünü olan bulamanın tescillenmiş olması çok önemli. Belediye ve Kalkınma Ajansı’na teşekkür ediyoruz. Bulamanın coğrafi işaret almasıyla artık işletmelerin menülerinde yer alacağını ve bulamaya olan talebin artacağını bekliyoruz.”

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin de coğrafi işaretle ilgili çalışmalarının süreceğini dile getirdi.

Coğrafi işaretin yöresel ürünlere değer kattığını ifade eden Şahin, “Ürettiğimiz yöresel ürünlerimizin hem ulusal hem de uluslararası pazarlarda tanınırlığını artırmayı, pazar değerlerini yükseltmeyi ve nihayetinde üreticimizin daha yüksek bedellerle ürünlerini tüketiciyle buluşturmasını sağlıyoruz. Bulama da yıllardır bölgemizde üretilen ve sevilerek tüketilen geleneksel lezzetlerimizden birisi. Coğrafi işaret tescil sürecinin tamamlanmasından büyük mutluluk duyuyoruz.” diye konuştu.

Tekirdağ bulaması, geleneksel yöntemlerle sıkılan üzümden çıkarılan suyun odun ateşinde uzun süre kaynatılıp çöğen suyu eklenmesiyle pekmez haline, büyük sopalarla karıştırılmasıyla da bulama haline dönüştürülmesiyle elde ediliyor.

Koyulaşan ve kıvamını yakalayan bulama daha sonra kaplara konulup muhafaza edilerek tüketime hazır hale getiriliyor.

Kültür SanatGastronomiEkonomiGüncelYaşam

Haber Kaynak : HABERLER.COM

“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
ankara escort deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler şişli Escort Avrupa Yakası Escort bakırköy escort esenyurt escort beylikdüzü escort avcılar escort beylikdüzü escort esenyurt escort şirinevler escort bakırköy escort şişli escort taksim escort порно видео Esenyurt Escort Avcılar Escort İstanbul korsan taksi alanya escort casino siteleri slot siteleri istanbul escort İzmit Escort Kocaeli escort İzmit escort İstanbul escort İstanbul escort Deneme Bonusu veren siteler Maltepe escort Ofis escort Diyarbakır escort Ofis escort Diyarbakır escort Ofis escort Silivri escort Tekirdağ escort

+44 7497 336266 XALO SELAM